Detta är en första preliminär version av decembervädret 2024. Uppdateringar görs när mer data kommer in.
Temperatur
December 2024 var mild i princip i hela landet jämfört med referensperioden 1991-2020. Det räcker i allmänhet att gå tillbaka till 2020 för att hitta en mildare december än årets medan december 2023 var betydligt kallare i hela landet.
Under första halvan av månaden var hälften av dygnen i södra Sverige kalla medan de flesta i norr var milda. Vid mitten av månaden svängde det om och blev milt i söder och kallt för årstiden i norr. En övervägande sydlig luftströmning gjorde sedan att det var milt i större delen av landet från juldagen fram till nyårsafton då det blev kallare.
Månadens högsta temperatur blev 12,3° i Karlshamn i Blekinge den 16 december. Den lägsta var -38,1° i Naimakka i nordligaste Lappland den 18 december.
Ölands södra udde noterade med 11,0° den 16 december sin högsta decembertemperatur sedan regelbundna mätningar av maximitemperaturen började 1952. Det tidigare rekordet var 10,5° grader den 5 december 2006.
Kristinehamn i sydöstra Värmland uppmätte samma dag 10,2° vilket var strax över rekordet på 10,1° den 20 december 2015. Observationer från Kristinehamn finns digitaliserade från 1941 och framåt.
Fler avvikelsekartor med normalperiod 1991-2020 och referensnormalperiod 1961-1990
Nederbörd
På de flesta håll räcker det att gå tillbaka till något av åren 2019-2023 för att hitta en mer nederbördsrik decembermånad och till 2020-2023 för att hitta en torrare. I Lapplands- och Jämtlandsfjällen blev årets december den nederbördsrikaste sedan 2016 eller 2017 medan den var den torraste sedan 2010 i östra Norrbotten och 2002 i Falsterbo i sydligaste Skåne.
Några stationer uppmätte förhållandevis hög dygnsnederbörd. Den 16 december noterade Vallbo i Jämtland med 35,4 mm sin största decemberdygnsmängd sedan mätningarna började 1939. Det tidigare rekordet var 18,6 mm den 21 december 1975.
Den 18 december föll det nederbörd i större delen av landet och Vännäs i Västerbotten fick då 41,0 mm. Eftersom stationen har ett avbrott i sin mätserie går det inte att säga om det var ett decemberrekord.
Vind
Den aktiva lågtryckstrafiken på Norska havet bidrog till flera tillfällen med blåsigt väder i framförallt Lapplandsfjällen under andra halvan av månaden. På Stekenjokk (1037 möh) i södra Lapplandsfjällen nådde medelvinden orkanstyrka under julhelgen och på årets näst sista dag, som mest 38,6 m/s den 30 december. Samma dag uppmätte stationen en byvind på 43,2 m/s. Högst byvind under månaden registrerade Tarfala (1144 möh) i norra Lapplandsfjällen med 46,7 m/s den 10 december.
I södra Sverige var det blåsigt vid mitten och mot slutet av månaden. De högsta vindhastigheterna uppmättes den 15 december med 23,4 m/s i medelvind vid Örskär samt den 16 december då Ölands södra udde hade en medelvind på 23,1 m/s och Visingsö i Vättern hade en byvind på 30,9 m/s. För Visingsö var det den högsta byvinden som registrerats en decembermånad sedan stationen började mäta den 15 december 1995. Det tidigare rekordet var 28,1 m/s den 6 december 2003.
Snö
Oftast under december hade Norrland och nordvästligaste Svealand ett mätbart snödjup medan det var barmark i söder. I Götaland var både snötäckets utbredning och snödjupet som störst i början av månaden medan det största snödjupet i norr uppmättes på nyårsaftonen.
En kallfront med nederbörd gjorde att det på morgonen den 4 december låg snö även på marken i de inre delarna av Götaland. Sunneränga i norra Småland uppmätte då 5 cm. Mildare väder gjorde att det mesta av snön i Götaland smälte bort till morgonen den 8 december.
Den 23 december snöade det kraftigt i sydöstra Dalarna och på julaftonsmorgonen hade snödjupet i Falun-Lugnet ökat från 1 cm dygnet innan till 32 cm. Julen blev i huvudsak grön söder om Dalälven.
Ymnigt snöfall i norra Lapplandsfällen mot slutet av månaden gjorde att snödjupet i Katterjåkk ökade till 130 cm den 31 december. Senare på nyårsaftonen gav ett nederbördsområde snö i Svealand och nordligaste Götaland.
Solskenstid
Uppdateras efter månadens slut.
Åska
Den 15 december, tredje advent, registrerades en blixturladdning nordväst om Härnösand i samband med att ett snöfallsområde och dellågtryck passerade. Dagen efter registrerades sammanlagt 7 blixturladdningar norr och nordost om Vättern samt väster om Nyköping i södra Södermanland.
Vädret dag för dag
Mild inledning på vintern
December inleddes med milt och molnigt väder på många håll. De högsta temperaturerna på första advent uppmättes i mellersta Sverige där temperaturen steg till 11,0° i Hudiksvall i Hälsingland. Över norra Norrland rörde sig ett område med snöfall som hade inslag av regn i den södra kanten österut.
Ett lågtryck passerade åt nordost över norra Norrland natten till den 2 december. Tillhörande kallfront rörde sig sedan tillsammans med regn och snö ner över södra Norrland och Svealand. I Dalarna fick några stationer mer än 30 mm nederbörd och upp till 20 cm nysnö. Gäddede i Jämtland noterade med 7,3° sin högsta decembertemperatur sedan den 1 december 1948 då det var 8,4°.
Högtryck och kallare väder
Kallfronten och nederbörden fortsatte vidare över Götaland den 3 december. Störst nederbördsmängder observerades på Österlen där Stiby fick 25,2 mm regn och Brösarp 22,1 mm. Ett högtryck växte in västerifrån över mellersta Sverige och det klarnade upp från norra Götaland och norrut. Under dygnets tidiga timmar sjönk temperaturen till -24,6° i Naimakka i nordligaste Lappland.
Högtrycket fortsatte att dominerade vädret den 4 december. Det var mestadels klart väder på många håll i landet och kallt med minusgrader ner över norra Götaland. På morgonen hade Kvarn i nordvästra Östergötland -11,6°.
I samband med att ett djupt lågtrycksområde öster om Island närmade sig Skandinavien den 5 december ökade molnigheten västerifrån i Sverige och kylan dämpades. Samtidigt tilltog vinden på kalfjället. I Östersjölandskapen föll mindre mängder nederbörd.
Lågtryck gav mildare väder
Lågtrycket på Norska havet bidrog den 6 december till en sydlig luftströmning över Sverige och det blev milt för årstiden framförallt i norr. Temperaturen steg till 3,7° vid Umeå flygplats. Moln täckte större delen av landet. Här och var förekom nederbörd, dis eller dimma.
Det relativt milda och molniga vädret fortsatte den 7 december. I norra Norrland snöade det under morgonen. Stormen Darragh, namngiven av den brittiska vädertjänsten Met Office, på Nordsjön gjorde att vinden tilltog något i södra Sverige där snö eller regn också förekom. Darragh fortsatte sedan ner över kontinenten.
Lågtrycket på Norska havet passerade norr om Skandinavien den 8 december. Det klarnade upp i en stor del av Norrland och västra Svealand då en kallfront drog ner samtidigt som ett högtryck sträckte sig in över Sverige från sydväst. I delar av fjällen och nordligaste Norrland föll dock en del snö och i södra Sverige regn.
Kallare i söder, milt och blåsigt i norr
Högtrycket dominerade vädret i södra Sverige den 9-12 december. Det medförde där lägre temperaturer än normalt för årstiden samt mestadels uppehåll eller mindre mängder nederbörd. Solen syntes främst i Svealand medan det var mer moln i Götaland.
Ett nytt lågtryck som passerade norr om Skandinavien gav blåsigt samt milt väder i norra Sverige den 9-11 december samt nederbörd i framförallt Lapplandsfjällen. På kalfjället blåste storm. Kvällen den 9 december uppmättes en medelvind på 32,0 m/s i Stekenjokk och efter midnatt den 10 december registrerade Tarfala en byvind på 46,7 m/s.
Den 9 december gav lågtrycket även snöfall och regn i norra och mellersta Norrland. Katterjåkk i nordligaste Lapplandsfjällen fick nästan 30 mm nederbörd på 12 timmar.
Den 10 december var ovanligt mild i norra Norrland. Temperaturen i Kvikkjokk-Årrenjarka i mellersta Lapplandsfjällen nådde upp i 9,3°, vilket är den näst högsta decembertemperatur som noterats där sedan regelbundna observationer av maximitemperaturen började 1917. Rekordet är 9,5° uppmätt i december 1989, 1953 och 1932.
Kraftiga nordvästvindar förde ner lite kallare luft över norra Sverige den 11 december. Till kvällen var det klart väder i framförallt den östra halvan av landet.
Högtryck följdes av lågtryck
Den 12 december växte en högtrycksrygg in över norra Sverige där vinden avtog efterhand och temperaturerna återgick till mer normala för årstiden då molnigheten ökade. Jämtlandsfjällen och södra Lapplandsfjällen fick mindre mängder snö.
På Lucia sjönk temperaturen i Hagshult i Småland till -12,7°. Ett lågtryck på Norska havet gjorde sedan att mildare luft började strömma in över Sverige och ett snöfallsområde drog in västerifrån över Norrland.
Lågtrycksområdet passerade åt sydost över mellersta och södra Norrland den 14 december och gav nederbörd i så gott som hela landet. Rickleå i Västerbotten fick 15,5 mm. Under eftermiddagen började det klarna upp västerifrån i Götaland och Sveland.
Ostliga och nordliga vindar samt tidvis klart väder bidrog till låga temperaturer i nordöstra Norrland den 14-15 december. Muodoslompolo i norra Norrbotten uppmätte -30,6° den 15 december.
Ett nytt, djupt lågtryck på Norska havet medförde den 15 december att ännu ett nederbördsområde passerade österut över Sverige och gav blåsigt väder i stora delar av landet. Vid Upplandskusten nådde medelvinden upp i 23,4 m/s på Örskär och byvinden 28,3 m/s på Söderarm. Lövånger i norra Västerbotten fick 19,6 mm i dygnsnederbörd och på ett par olika platser i Norrland ökade snödjupet med omkring 20 cm.
Milt i söder, kallt i norr
Det blåsiga vädret fortsatte i en stor del av Sverige den 16 december. Ölands södra udde registrerade 23,1 m/s i medelvind och Visingsö 30,9 m/s i byvind. Norr och nordost om Vättern samt väster om Nyköping i södra Södermanland åskade det.
Det var även milt i södra Sverige. Karlshamn i Blekinge hade 12,3°. Betydligt kallare var det i norra Norrland där Nikkaluokta i norra Lapplandsfjällen hade -26,9°.
Natten till den 17 december passerade lågtrycket åt sydost över Norrland. Delar av Jämtland fick stora mängder nysnö. Morgonen den 17 december uppmätte Vallbo 35,4 mm i dygnsnederbörd som hade gett 35 cm nysnö och ett sammanlagt snödjup på 65 cm.
Snöfallet och blåsten avtog efterhand den 17 december då en högtrycksrygg passerade. Det var tidvis klart väder på många håll i landet. I södra Sverige ökade molnigheten från sydväst då ett nytt, djupt lågtryck på Atlanten närmade sig.
Natten till den 18 december drog ett nederbördsområde in västerifrån över södra Sverige och spred sig sedan upp över landet under dagen. I södra Norrland övergick snöfallet efterhand alltmer i regn. Vännäs i Västerbotten fick 41,0 mm nederbörd och Jäkkvik i mellersta Lapplandsfjällen 34 cm nysnö. Lågtrycket gav blåsigt väder på de flesta håll. Det var mycket kallt i norra Norrland. Temperaturen sjönk till -38,1° i Naimakka i nordligaste Lappland.
Lågtryck passerade över mellersta Sverige
Det omfattande lågtrycksområdet rörde sig in över mellersta Skandinavien den 19 december och gav 10-20 cm nysnö vid flera stationer i norra Norrland. Ett område med regn passerade under dagen över Götaland och ostligaste Svealand. Fagerhult i östra Småland fick sammanlagt 19,4 mm. Kylan i norra Norrland dämpades samtidigt som det var fortsatt milt söderut.
Lågtrycksområdet fortsatte österut mot Finland och den 20 december förde nordvästliga vindar ner kallare luft över Sverige. Jäkkvik i mellersta Lapplandsfjällen uppmätte -25,1° och Hagshult i Småland -3,5°. Snöfall förekom i norra Norrland och Jämtlandsfjällen medan det blev klart väder på många håll i övriga delar av landet. Sent på kvällen drog ett nederbördsområde in västerifrån över södra Sverige.
Under natten och morgonen den 21 december föll snö i Svealand och regn i Götaland. Ett nytt nederbördsområde drog under eftermiddagen in västerifrån över södra Sverige. Under kvällen spred sig nederbörden även till södra Norrland där det kom omkring 10 cm nysnö eller mer på flera håll. Temperaturen sjönk till -29,7° i Hoting i Ångermanland och sent på kvällen till -36,0° i Gielas i södra Lapplandsfjällen.
Lågtrycksbetonat väder
Molnen dominerade i Sverige den 22 december då ett lågtrycksområde bredde ut sig över södra och mellersta Sverige. I Västerbotten och delar av Ångermanland och Jämtland snöade det. På eftermiddagen drog splittrade områden med regn in västerifrån över södra Sverige. Uddevalla fick 23,2 mm i dygnsnederbörd.
I norra Norrland sprack molntäcket upp på en del håll den 23 december. I söder drog lågtrycket drog bort men hann under dagen ge nederbörd i främst nordvästra Götaland, Svealand samt Gästrikland. I sydöstra Dalarna föll stora mängder snö. Där fick Falun-Lugnet 31 cm nysnö och Borlänge 16 cm.
Molnig julafton
Julafton var i allmänhet något kallare än normalt i norra Sverige samt mildare i söder. I Gielas i södra Lapplandsfjällen sjönk temperaturen till -28,3° och på Väderöarna utanför Bohuskusten steg den till 6,5°. Ett lågtrycksområde ute på Atlanten medförde att vinden tilltog i fjällen och splittrade områden med nederbörd rörde sig österut över landet. Det var molnigt på många håll men tidvis luckor i molntäcket i södra Norrland och östra halvan av landet.
Mycket mild och i fjällen blåsig juldag och annandag jul
Ett lågtryck som rörde sig norrut längs Nordnorges kust gjorde att varmare luft strömmade in över Sverige på juldagen. Temperaturen nådde upp i 10,1° i Östmark-Åsarna i norra Värmland den 25 december och på Östergarnsholm i östra Gotland den 26 december. Längre norrut hade Östersund-Frösön flygplats i Jämtland 9,0° den 25 december och Älvsbyn i Norrbotten 8,6° den 26 december.
Lågtrycket medförde mycket blåsigt väder i fjällen under julhelgen. Stekenjokk i Lapplandsfjällen uppmätte som mest en medelvind på 35,1 m/s den 25 december och en byvind på 42,7 m/s den 26 december. Lågtrycket, tillsammans med ett efterföljande dellågtryck, gav även snöfall och regn i Norrland den 25-26 december. Katterjåkk i norra Lapplandsfjällen fick 23,8 mm i dygnsnederbörd den 26 december.
Nytt lågtrycksområde på gång
Den 27-30 december var också milda utom i delar av södra Norrland och nordvästra Svealand där klart vädret bidrog till att det blev kallare. I södra Sverige var det mycket moln och lokalt tidvis dis eller dimma under perioden.
Det var snöfall eller snöbyar i Lapplandsfjällen och mycket blåsigt på kalfjället den 27 december. Katterjåkk fick 32,0 mm i dygnsnederbörd och snödjupet ökade från 90 cm på morgonen till 115 cm på kvällen. Under andra halvan av dygnet passerade ett område med mest regn över Svealand och norra Götaland.
Vinden i fjällen hade minskat den 28 december men ett nytt omfattande lågtrycksområde på Norska havet närmade sig Skandinavien.
Den 29 december rörde sig lågtrycksområdet norrut längs Nordnorges kust och gav blåsigt väder i hela Sverige. På västkusten blåste stormbyar. Områden med snöfall passerade österut över Norrland och i Storlien-Storvallen i Jämtlandsfjällen ökade snödjupet med 23 cm.
Under kvällen och fram till morgonen den 30 december passerade ett område med regn och snö österut över södra Sverige och gav som mest omkring 20 mm i dygnsnederbörd.
Nordvästvindar gav lägre temperaturer
Lågtrycket passerade norr om Sverige den 30 december och gav fortsatt blåsigt väder, särskilt på kalfjället i Lappland. I Stekenjokk nådde medelvinden upp i 38,6 m/s och byvinden 43,2 m/s. Vinden vände till nordvästlig och kallare luft började strömma ner över landet.
Det föll snö i fjällen och nordostligaste Norrland. Götaland berördes av ett regnområde som till kvällen övergick till snö på en del håll. I sydvästra Småland och norra Skåne kom mer än 20 mm nederbörd.
Snöfall och regn i södra Sverige på nyårsafton
Efter en klar natt på flera håll i Svealand och södra Norrland sjönk temperaturen i Särna i Dalarna till -26,4° på nyårsaftonen.
Ett nederbördsområde tillhörande ett lågtryck på Nordsjön drog in västerifrån över Götaland under morgonen och spred sig sedan vidare norrut. Vid tolvslaget sträckte sig nederbördsområdet från Skåne upp till södra Dalarna och Gästrikland. I Svealand bestod nederbörden i huvudsak av snö, i Götaland både snö och regn. Borås i Västergötland fick 39,6 mm nederbörd och Lesjöfors i östra Värmland fick 20 cm nysnö.
Månadens extremvärden är än så länge preliminära.
Norrland | +11,0° den 1 Hudiksvall (Hälsingland) |
---|---|
Svealand | +11,1° den 16 Oxelösund (Södermanland) |
Götaland | +12,3° den 16 Karlshamn (Blekinge) |
Norrland | -38,1° den 18 Naimakka (Lappland) |
---|---|
Svealand | -26,4° den 31 Särna (Dalarna) |
Götaland | -12,7° den 13 Hagshult (Småland) |
.
Norrland | 1042,7 hPa den 9 Sveg (Härjedalen) |
---|---|
Svealand | 1043,1 hPa den 9 Älvdalen och Malung (Dalarna) |
Götaland | 1041,5 hPa den 9 Nordkoster (Bohuslän) |
Norrland | 970,7 hPa den 29 Abisko (Lappland) |
---|---|
Svealand | 976,2 hPa den 19 Hamra (Dalarna) |
Götaland | 977,7 hPa den 19 Väderöarna (Bohuslän) |
Norrland | 130 cm den 31 Katterjåkk A (Lappland) |
---|---|
Svealand | 35 cm den 24 Bjursås (Dalarna) |
Götaland | 5 cm den 4 Sunneränga (Småland) |
.
Medelvindhastighet vid kuststationer på minst 21 m/s i december 2024 (5 kB, pdf)