Detta är en första preliminär version av novembervädret 2024. Uppdateringar görs när mer data kommer in.
Temperatur
För november som helhet blev medeltemperaturen i Norrland 1-5 grader över den normala jämfört med referensperioden 1991-2020. Götaland och Svealand hade en medeltemperatur som låg nära den normala. För flera stationer i Lappland var det en av de varmaste novembermånaderna som uppmätts.
Till den mycket höga månadsmedeltemperaturen i Norrland bidrog ett par perioder med mycket mild luft. Den 8 november förde västvindar in en varmare luftmassa över Norrland vilket för ett flertal platser innebar nya värmerekord för november. Den högsta temperaturen 13,1° noterade Björkudden i norra Lapplandsfjällen och Boden i Norrbotten. Detta var inte rekord för dessa platser men sju andra stationer med långa mätserier rapporterade rekordnoteringar, se nedan.
- Kiruna (Lappland, startår 1898): 10,4°. Tidigare novemberrekord 10,1° från 2011.
- Gällivare (Lappland, startår 1897): 10,7°. Tidigare novemberrekord 9,6° från 1975.
- Jokkmokk (Lappland, startår 1860): 11,8°. Tidigare novemberrekord 10,8° från 1975.
- Pajala (Norrbotten, startår 1940): 11,1°. Tidigare novemberrekord 10,0° från 1975.
- Karesuando (Lappland, startår 1878): 10,8°. Tidigare novemberrekord 9,0° från 1975.
- Naimakka (Lappland, startår 1944): 10,8°. Tidigare novemberrekord 9,5° från 1975.
- Jäckvik (Lappland, startår 1921): 11,0°. Tidigare novemberrekord 9,3° från 1999.
I södra Sverige både började och slutade november mycket milt. Redan månadens första dag sattes temperaturrekord vid flera kuststationer och Oskarshamn uppmätte hela 16,9°.
I mitten av månaden, från den 17:e började dock kall luft leta sig ned över landet och under ungefär en veckas tid var det vinterlikt i så gott som hela Sverige. Denna period är anledningen till att månadsmedeltemperaturen hamnade nära den normala i södra Sverige trots flera omgångar med mildluft. Den kalla veckan fick till följd att den meteorologiska vintern anlände tidigt i stora delar av Götaland. För många platser i Götaland blev vinterns ankomst den 18 november vilket är ungefär en månad tidigare än normalt. Den 21 november uppmättes också månadens lägsta temperatur, -28,5° i Nikkaluokta i Lapplandsfjällen.
Den vintriga känslan i södra Sverige blev dock kortvarig då kalluften den 25:e snabbt ersattes av betydligt högre temperaturer. Som exempel steg temperaturen på Uppsala flygplats från -16,3 till +10,2° under loppet av ett dygn.
Fler avvikelsekartor med normalperiod 1991-2020 och referensnormalperiod 1961-1990
Nederbörd
Större delen av Sverige fick en torr eller mycket torr november. Harstena i Östergötland (startår 1943) och Målilla i Småland (startår 1947) hade båda en rekordtorr november. I Kalmar var det den torraste november sedan 1920, i Malung den torraste sedan 1998 och i Göteborg den torraste sedan 1999.
I Jämtlands- och Lapplandsfjällen föll däremot mer nederbörd än normalt. Det gäller framför allt norra Lapplandsfjällen där Katterjåkk hade sin nederbördsrikaste november sedan 1918 och Abisko sedan 1999.
Lokalt vid ostkusten föll också lite mer nederbörd än normalt. Till detta bidrog i hög grad det kraftiga snöfallet i samband med lågtrycket Jari. I samband med detta uppmättes också månadens största dygnsnederbörd med 48,6 mm i Lövånger, Västerbotten den 21 november.
Vind
Flera lågtryckspassager över norra Skandinavien gjorde att månaden blev blåsigare än normalt i nästan hela Norrland. Allra blåsigast blev det i Lappland. I södra Sverige låg den genomsnittliga byvinden nära det normala med lite blåsigare förhållanden i de östra landskapen än i de västra.
Månadens högsta byvind 54,5 m/s uppmättes vid Tarfala i Lapplandsfjällen den 8 november vilket inte är långt från det svenska byvindrekordet för november. Utanför fjällen var det Lungö vid Ångermanlands kust som noterade den högsta byvinden med 31,0 m/s den 20 november.
Den högsta medelvinden för månaden rapporterade Stora Sjöfallet den 9 november med 32,0 m/s. Utanför fjällen uppmättes storm i medelvind vid två tillfällen. Dels den 1 november då lågtrycket Jakob gav 25,8 m/s vid Örskär i Norduppland. Och i samband med lågtrycket Jari rapporterade Bjuröklubb i Västerbotten 25,7 m/s den 21:e.
Snö
I början av november snötäcktes stora delar av mellersta och nordligaste Norrland. Men i samband med mildare luft smälte det mesta bort efter några dygn. Den 13-14 november hade ingen av SMHIs stationer mer än 3 cm i snödjup.
Under andra halvan av månaden började snödjupet åter växa till, tillfälligt även i Götaland. Det skedde inte minst i samband med lågtrycket Jari då Bygdsiljum i Västerbotten kom upp i 70 cm och Älvkarleby i Norduppland 47 cm. Ungefär samtidigt gav ett annat mindre lågtryck månadens största snödjup i Götaland med 20 cm i Munka-Ljungby i Skåne.
I samband med återgång till mildare väder smälte det mesta av snön i Götaland och södra Svealand i slutet av månaden. I Lapplandsfkällen växte dock snötäcket och den 29 november tangerade Katterjåkk månadens största snödjup med 70 cm.
Solskenstid
November brukar ju sällan vara någon solig historia men detta år blev månaden soligare än normalt i så gott som hela landet, i södra Sverige på många håll mycket soligare än normalt.
I Svealand och norra Götaland noterade ett flertal stationer en av de soligaste novembermånaderna som registrerats. Exempelvis hade Norrköping preliminärt 86 timmar vilket är det fjärde högsta noterade värdet på 70 år. Karlstad och Stockholm låg inte långt efter med 85 soltimmar vilket är det tredje högsta värdet på dessa platser. Allra mest solskenstid registrerades dock i Borlänge med preliminärt 88 soltimmar vilket bara överträffats en gång under stationens 38 år vilket var 1988 med 91 timmar.
Åska
November är oftast en mycket åskfattig månad. Några enstaka blixturladdningar registrerades dock i västra Götaland den 18:e och över Gotland även den 20:e. Ett par urladdningar förekom också nära Haparanda den 25 november.
Vädret dag för dag
Blåsig början i söder
Under månadens första dag passerade lågtrycket Jakob och gav snöfall i mellersta och norra Norrland, på många håll säsongens första snötäcke. Exempelvis fick Backe i nordvästra Ångermanland 12 cm nysnö.
I södra Sverige började det blåsigt och mycket milt. En gul varning för mycket hårda vindbyar var utfärdad för norra Götaland och delar av Svealand. Och samtidigt slogs temperaturrekordet för november vid tre kuststationer: Vinga, Hoburg och Ölands södra udde. Hanö i Blekinge och Nordkoster i Bohuslän tangerade sina novemberrekord. Allra varmast denna 1 november hade dock Oskarshamn i östra Småland med 16,9°.
Under dagen tog sig kalluften dock längre söderut och alla helgons dag den 2 november blev allmänt kylig och klar på de flesta håll. Fjällen var undantaget där en del snöbyar drog in. Redan dagen efter, den 3 november, var mildluften tillbaka över södra Sverige medan ett nytt snöfall passerade den norra delen av landet.
Högtryck tog över
Samtidigt etablerade sig ett högtryck över Europa och den 4 november växte en högtrycksrygg in över Skandinavien med stabilare väder, svaga vindar och uppehåll bortsett från norra Norrland där ett snöfall passerade. Detta följdes den 5 november av hårda vindar i Lapplandsfjällen medan högtrycksryggen gav fortsatt stabilt väder över södra delen av landet.
Till den 6 november avtog vindarna i fjällen. Högtrycksryggen låg kvar och gav vindsvaga förhållanden i hela landet och ett utbrett täcke med dimmoln över Götaland och Svealand. Den 7:e klarnade det upp i stora delar av landet men i södra Götaland hängde dimmolnen envist kvar. Det var fortsatt milt för tiden på året med temperaturer omkring 10 grader i större delen av landet.
Blåsigt och mycket milt i Lappland
Högtrycksryggen låg kvar över södra Sverige även den 8 november medan västliga vindar tilltog över norra Norrland och förde in mycket mild luft vilket ledde till temperaturrekord för november på ett flertal platser däribland Jokkmokk, Kiruna och Gällivare. Högst temperatur denna dag uppmättes dock i Björkudden i norra Lapplandsfjällen och Boden i Norrbotten, båda hade 13,1°. Vinden blev som starkast i Lapplandsfjällen där det blåste storm i medelvind vid Stora Sjöfallet, 32,0 m/s. I Tarfala uppmättes byvindar med orkanstyrka, 54,5 m/s. För både Rensjön och Naimakka blev det nya byvindsrekord för november med 30,8 respektive 31,2 m/s.
Högtryck igen
Den 9-10 november växte högtrycket upp även över Norrland och hela Sverige fick uppehållsväder och svaga vindar. Till en början var det klart väder över större delen av Norrland men efterhand spred sig dimmolnen som legat över södra Sverige allt längre norrut. Dis, dimma och duggregn förekom också här och var. Den 11 november passerade ett mindre område med lättare regn och snöfall över Svealand och södra Norrland, i övrigt fortsatte högtrycksvädret i samma stil.
Till den 12 november klarnade det upp i stora delar av landet och i Norrlandsfjällen började vinden tillta och en del snöbyar och regnskurar dra in. Natten till den 13:e passerade ett front med lite snöfall österut över Norrland. Även delar av Svealand fick lite nederbörd i form av både regn och snö.
På dagen den 13:e var det blåsigt i fjällen med hårda till mycket hårda västliga vindar, Stekenjokk hade storm i medelvind med 29,5 m/s. Västvindarna hörde samman med med ett lågtryck som, norr om Skandinavien, sakta rörde sig österut. Medan molntäcket sprack upp på många håll i norra Sverige var det molnen som dominerade i söder.
Den 14 november fortsatte det blåsa i fjällen tillsammans med en del snöbyar. Medan Norrland hade varierande molnighet klarnade det upp i södra Sverige och lite kallare luft letade sig tillfälligt söderut.
Högtrycket började sedan förskjutas söderut och den 15 november blåste västvindar över hela landet som över fjällen fortfarande var hårda eller mycket hårda. De västliga vindarna svepte återigen in mild luft över landet och temperaturen steg till omkring 10 grader längs Norrlandskusten. Exempelvis hade Kuggören 12,6° som högst. Över nordligaste Lappland låg dock kallare luft och ett område med snöfall drog förbi.
Lågtryck passerade i norr
Den 16-17 november rörde sig ett lågtryck från Norska havet österut över Norrland och en kallfront förde in kallare luft över landets norra delar. I samband med detta förekom även snöfall här och var. I Storlien-Storvallen i Jämtlandsfjällen ökade snödjupet med 26 cm på två dygn.
Söder om lågtrycket över södra Sverige blev det blåsigt med väst- och sydvästvindar. Längs kusterna hade flera stationer stormstyrka i vindbyarna, exempelvis rapporterade Väderöarna 28,2 m/s.
Den 18:e drog lågtrycket bort över Finland och vindarna avtog över Sverige. På en del håll i Norrland, främst i Jämtlandsfjällen och norra Lappland, förekom snöbyar. Medan Svealand och norra Götaland hade mest klart väder var det mer moln över södra Götaland och där passerade även en del regnskurar.
Den 19 november var det något av lugnet före stormen då större delen av landet till en början hade svaga vindar och uppehållsväder. Men under dagen förstärktes snöfall över norra Norrland kopplat till en front som sakta rörde sig söderut. Och i söder mulnande det efterhand när ett djupt lågtryck över kontinenten närmade sig.
Jari gav blåst och snöfall
Detta lågtryck, som fick namnet Jari, rörde sig den 20:e norrut över Östersjön och gav till en början hårda nordvindar och nederbörd över Öland och Gotland. När lågtrycket under eftermiddagen och kvällen närmade sig södra Finland innebar detta tilltagande nordvind även över östra Svealand och södra Norrlands kustland och i och med detta drog det även in en hel del snöfall i dessa områden. Gävle-Åbyggeby som sedan dygnet innan haft ett snödjup på 5 cm fick 35 cm nysnö under kvällen och natten. I Uppsala där det tidigare varit barmark lade sig ett 30 cm tjockt snötäcke. Den 21:e fortsatte lågtrycket norrut vilket innebar att hela Norrlands kustland efterhand fick snöfall och hårda nordvindar, längs kusten stormbyar. Samtidigt fortsatt det snöa över östra Sveland och en del snöbyar förekom även över nordöstra Götaland. Kylig luft täckte landet, bara sydligaste Götaland hade någon plusgrad.
Även den 22:e fortsatte snöfallet i Norrland kopplat till lågtrycket Jari som rörde sig långsamt vidare norrut över Finland. Över Västerbotten kom det på flera håll över 30 cm nysnö på ett dygn. Exempelvis ökade snödjupet i Bygdsiljum i Västerbotten med 50 cm till ett 70 cm tjockt snötäcke. Över södra Sverige klarnade det allmänt upp men under kvällen passerade ett område med snöfall och blötsnö över Skåne och Blekinge vilket skapade trafikproblem på E22 i Skåne.
När snöfallet i söder dragit bort klarnade det upp även där och natten blev kall. I Karlshamn sjönk temperaturen till -12,3° vilket är stadens lägsta temperatur i november sedan 1980 då det var -13,3°. På dagen den 23 november växte en högtrycksrygg tillfälligt in över södra Sverige och det var klart i större delen av landet. I Norrlandsfjällen drog det dock in en del snöbyar.
Stort nederbördsområde och mildare luft
Ett djupt lågtryck norr om Brittiska öarna närmade sig dock och den 24:e kom ett omfattande nederbördsområde in över Skåne och västkusten och det spred sig sedan under dagen över hela landet. Över större delen av Norrland föll nederbörden som snö, upp till 1 dm på en del håll, men i söder och även längs Norrlandskusten handlade det om regn. I de västra delarna av Götaland och Svealand över 20 mm på flera platser.
Nederbörden var kopplad till en varmfront och bakom denna förde sydliga vindar in betydligt mildare luft. Redan på morgonen den 25:e hade stora delar av Götaland och Svealand över 10 plusgrader. Varmast hade Göteborg med 14,0 grader vilket är den högsta uppmätta temperaturen i Sverige så sent i november. Noteringar i nivå med detta har dock gjorts tidigare. Den 26 november 2006 hade Göteborg 13,9° och den 24 och 25 november 1906 hade Västervik också 14,0°.
Under dagen den 25:e och följande natt passerade sedan ännu ett regnområde österut över södra Sverige vilket den 26:e följdes av mest mulet väder och en del regnskurar. I norr var det mer högtrycksinflytande och det klarnade upp efterhand vilket bäddade för en kall natt mot den 27:e då Nattavaara uppmätte allra lägst temperatur med -25,0°.
Den 27 november fortsatte högtrycket att ge mest klart väder över Norrland medan Götaland och Svealand hade mycket moln och en del regnskurar, i Värmland och Dalarna snöbyar. Samtidigt rörde sig ett lågtryck över Engelska kanalen österut vilket gav tilltagande vindar och regn över södra Götaland under natten till den 28:e. Regnet drog bort österut på dagen och istället växte en högtrycksrygg in över södra Sverige med svaga vindar och uppehåll. Norr om Skandinavien rörde sig ett annat lågtryck österut vilket gav snöbyar och hårda vindar med stormbyar i Lapplandsfjällen den 28:e och 29:e.
Till den 30 november trycktes högtrycksryggen i söder bort österut och ett omfattande lågtrycksområde över Norska havet närmade sig. Detta innebar en del regn i Svealand och snöfall som rörde sig norrut över Norrland.