Sveriges fyra största sjöar ligger i den södra delen av landet. Sjöarna har varierande karaktär och problemen skiljer sig mellan dem, men det finns också en del likheter. Vänern är en mycket stor sjö med havslika delar, Vättern är djup och Hjälmaren grund. Mälaren ligger i medeltal endast 0,7 m över havets nivå. Alla dessa sjöar är reglerade och har en vattendom kopplad till regleringen.
Påverkan på sjöarna
Alla sjöar kommer i varmare klimat få ökade vattenemperaturer och förekomsten av is minskar. Detta påverkar bland annat deras ekosystem och förändrar förutsättningarna för dricksvattenproduktionen.
I framtiden beräknas det bli vanligare med både höga och låga nivåer i Vänern. I Göta älv blir det vanligare med höga och låga tappningar. Redan i dagens klimat är detta något som orsakar problem på sina håll. Problembilden kommer alltså att förvärras.
I framtiden kommer Vätterns vatten bli varmare och isförekomsten kommer att minska. Detta kan leda till en sämre vattenkvalitet samt att det unika kallvattenekosystem som finns i Vättern förändras. Det beräknas bli vanligare med låga nivåer i Vättern men de högsta vattennivåerna blir oförändrade. Översvämningsrisken i Jönköping beräknas vara fortsatt stor i framtiden. De låga nivåerna kan skapa problem för båttrafiken.
Ombyggnaden av Slussen i Stockholm minskar översvämningsriskerna som finns runt sjön, men i ett långsiktigt perspektiv, bortom detta sekel, kommer havsnivåhöjningen påverka nivåerna i sjön. Detta är en mycket stor frågeställning som behöver hanteras i god tid.
I framtiden beräknas det bli vanligare med låga nivåer i Hjälmaren och de höga nivåerna väntas bli något vanligare. Bland annat kan båttrafiken få problem i framtiden på grund av de låga nivåerna.