2024 första året med global uppvärmning på mer än 1,5 grader enligt Copernicus klimattjänst

"Det är mycket oroväckande att vi nu sett ett första år som överskrider 1,5 graders uppvärmning jämfört med förindustriell tid. Vi har också sett en lång rad extrema väderhändelser under året. Det är tydligt att händelser som värmeböljor, skyfall men även torka blir vanligare. Effekterna av extremväder drabbar många människor när klimatet förändras, i världen och i Sverige", säger Erik Kjellström, professor i klimatologi vid SMHI.

Copernicus klimattjänst – Copernicus Climate Change Service (C3S) – har sammanställt fakta om 2024. Enligt C3S är det nu bekräftat att 2024 är det varmaste året som hittills uppmätts och det första året med en global medeltemperatur som överskrider 1,5 grader över förindustriell nivå. Det är människans påverkan som fortsatt är den viktigaste anledningen till extrema temperaturnoteringar för både luft och hav, även om El Niño också bidrog.

Sammanställningen Global Climate Highlights 2024 på webbplats för Copernicus Climate Change Service

Global temperatur - ökning jämfört med förindustriell tid
Global temperatur ökar över den förindustriella referensperioden 1850-1900, baserat på flera globala dataset som visas som årliga medelvärden sedan 1967 (vänster) och som 5-åriga medelvärden sedan 1850 (höger). Illustration C3S / ECMWF Förstora Bild

Mer forskning behövs

Att uppvärmningen fortsätter är väntat. Vi vet också att den främst beror på fortsatt höga utsläpp av växthusgaser. Men, de senaste två åren har varit mycket varma även i det perspektivet. Det behövs mer forskning och ökad kunskap för att helt kunna förstå och förklara den kraftiga och snabba temperaturökningen, säger Erik Kjellström.

 

Varmt år och varmt decennium

I sammanställningen från Copernicus finns ett antal noteringar kring globala temperaturer, bland annat att:

  • 2024 är det varmaste året som uppmätts sedan 1850
  • 2024 är det första kalenderår då den globala medeltemperaturen överskred 1,5 grader över förindustriell tid
  • Vart och ett av de senaste tio åren (2015 – 2024) har varit ett av de tio varmaste som uppmätts. 
  • Den globala medeltemperaturen överskred 1,5 grader över förindustriell tid under elva månader 2024.
  • Ett nytt dagsrekord för global medeltemperatur noterades den 22 juli 2024. Då var den globala medeltemperaturen 17,16 grader.

I Europa var 2024 också det varmast uppmätta året, med en medeltemperatur på 10,69 grader. Det är 1,47 grader över medeltemperaturen för referensperioden 1991-2020.

Extremt varmt i havet

Sammanställningen från Copernicus visar att 2024 var ett varmt år i många områden. Inte minst gäller detta stora delar av världshaven. De höga temperaturerna leder till kraftig avdunstning, mycket vattenånga i atmosfären och också kraftig nederbörd på många håll, säger Erik Kjellström.
Haven har tagit upp ungefär 90 procent av värmen från den mänskligt orsakade klimatuppvärmningen. När utsläppen av växthusgaser fortsätter att öka kommer det inte som någon överraskning att haven blir allt varmare. Men vad som verkligen har varit en överraskning är hur extremt varmt havet varit under första halvan av 2024 och även större delen av 2023. Under knappt ett och ett halvt år var havet rekordvarmt, med en mycket stor marginal till tidigare noteringar, säger Ola Kalén, oceanograf vid SMHI.
Havsytetemperatur 2024 - globala avvikelser och extremer
Anomalier och extremer i havsytans temperatur för 2024. Färgkategorier avser percentilerna för temperaturfördelningarna för referensperioden 1991–2020. De extrema ('svalaste' och 'varmaste') kategorierna baseras på rankningar för perioden 1979–2024. Värden beräknas endast för de isfria haven. Datakälla: ERA5 Illustration C3S / ECMWF. Förstora Bild

Viktiga observationer

Sammanställningen från Copernicus klimattjänst pekar också på att långsiktiga observationer är viktiga för att kunna följa klimatet och förstå mer om hur det förändras.

Det handlar om observationer både från rymden, atmosfären och haven, betonar Erik Kjellström.

När det gäller halterna av växthusgaser i atmosfären säger Laurence Rouil, direktör för Copernicus Atmosphere Monitoring Service (CAMS) vid ECMWF i ett pressmeddelande:

Rapporten visar hur viktiga våra observationer är. Under 2024 nådde växthusgaserna i atmosfären de högst uppmätta värdena. Koldioxidkoncentrationen var 2.9 ppm (parts per million) högre än 2023 och metankoncentrationen var 3 ppb (parts per billion) högre.

Uppvärmningen måste minska – varje tiondels grad är viktig

Det refereras ofta till målen i Parisavtalet när klimatförändringen beskrivs, och möjligheten att begränsa uppvärmningen till högst 2 grader – helst ned till 1,5 grader. Erik Kjellström är tydlig:

Det är viktigt att inte fastna i siffrorna här. Världens mål måste helt enkelt vara att begränsa uppvärmningen så mycket det går för att kunna minska de negativa effekterna för såväl människor och samhällen som naturmiljö. Varje tiondels grad spelar stor roll!

SMHI samlar kunskap, bedriver forskning och utvecklar tjänster inom klimatområdet. På vår samlingssida på smhi.se hittar du information om hur och varför klimatet förändras, hur det påverkar världen och hur vi kan anpassa oss till klimatförändringen.