Samarbete stärker samebyars klimatanpassning

Klimatförändringar skapar stora utmaningar för renskötseln i norra Sverige. Stigande temperaturer, instabila vintrar och längre vegetationsperioder påverkar renarnas betesmarker och samebyarnas livsvillkor. För att möta dessa utmaningar arbetar flera samebyar i ett samarbetsprojekt med Sametinget, länsstyrelser, Svenska Samernas Riksförbund (SSR) och SMHI. Fokus ligger på klimat- och sårbarhetsanalyser för att identifiera risker och planera anpassningsåtgärder.

Det finns 51 samebyar i projektet och varje sameby är organiserad som en ekonomisk och administrativ sammanslutning med egen styrelse. Syftet med samarbetsprojektet är att hjälpa samebyarna genomföra egna klimat- och sårbarhetsanalyser för att identifiera de största klimatriskerna.

Klimat- och sårbarhetsanalyserna har varit centrala i projektet. De kombinerar traditionell samisk kunskap med vetenskapliga klimatmodeller och framtidsscenarier. Genom workshops och gemensamma analyser har byn fått en tydlig bild av hur klimatförändringarna påverkar deras arbete och vilka lösningar som krävs. Bland åtgärderna finns planering av nya flyttleder, skydd av viktiga områden och anpassning till längre barmarksperioder.

Många kalvar på fjället som ska märkas.
En ökad medeltemperaturen kommer att påverka arbetet med märkning av renarna som idag görs sommartid. I framtiden kommer det att vara för varmt och tidpunkten för märkningen kommer behöva anpassas. Foto Anna-Marja Kaddik

– Vi har inte identifierat lösningar på alla utmaningar som det förändrade klimatet innebär, men vi har nu kunskapen och kan ta hänsyn till den i våra framtida planer, berättar Anna-Marja Kaddik från Grans Sameby.

Samebyarnas egna ledarskap en framgångsfaktor

Erfarenheterna från projektet visar att samebyarnas egna ledarskap är avgörande för framgången. Klimat- och sårbarhetsanalyserna gett en tydlig bild av de mest akuta riskerna och också verifierat mycket av det som redan var känt genom traditionell kunskap samt stöttat ett systematiskt arbete för att minska effekterna av klimatförändringen på deras verksamhet.

Projektet kommer att utvärderas löpande för att säkerställa att resultaten leder till långsiktig hållbarhet för både renskötseln och naturen.

– Vi har lärt oss hur vi kan prioritera åtgärder och planera för framtiden, och vi vet att detta arbete är en pågående process, avslutar Marja Skum från Grans Sameby.

Läs hela exemplet i vår exempelsamling - Klimatanpassning av samebyar genom samarbete.