Syftet med kurspaketet var att stärka deltagarnas hydrologiska kompetens och ge dem en djupare förståelse för hur hydrologiska prognoser produceras samt vilka osäkerheter som de innebär.
SMHI erbjuder viktiga beslutsunderlag
Deltagarna från Vattenregleringsföretagen i Östersund, Skellefteälvens vattenregleringsföretag, Vattenfall, Statkraft och Fortum arbetar dagligen med beslut kring vattenreglering och energiproduktion. SMHI, som förvaltar hydrologiska modeller och levererar dagliga hydrologiska prognoser till vattenkraftindustrin, erbjuder viktiga underlag för dessa beslut. För att stärka sina arbetsprocesser efterfrågade företagen en skräddarsydd utbildning med fokus på HBV-modellen – grunden för SMHIs hydrologiska underlag. Modellen tar sitt namn från den avdelning på SMHI som i början av 1970-talet utvecklade metoden (Hydrologiska Byrån Vattenbalansavdelningen).
Kursen anpassas efter deltagarnas behov
I början av december deltog 10 personer i en tvådagarskurs på SMHIs kontor i Norrköping. Kursen anpassades efter deltagarnas behov och täckte allt från modellteori, med fokus på uppsättning och kalibrering, till betydelsen av regleringar i hydrologiska modeller. SMHI presenterade också sitt arbete med hydrologiska mätningar och årlig tillsyn, samt förklarade hur prognosverksamheten fungerar och hur olika osäkerhetskällor hanteras. Under kursen fick deltagarna dessutom möjlighet att besöka SMHIs varningstjänst och följa en prognosmeteorolog och en prognoshydrologs arbete.