Meteosat-12 är ett välkommet tillskott som med sina moderna instrument ger mer högupplösta satellitbilder. EUMETSAT har samarbetat med vädertjänsterna i medlemsstaterna för att skapa bästa möjliga nytta av systemet. SMHI har förberett för att börja använda Meteosat-12 i väderprognosproduktionen, framför allt data från satellitens instrument FCI, Flexible Combined Imager för visuella satellitbilder och LI, Lightning Imager för blixtlokalisering.
– Satelliten har högre upplösning än sin föregångare och det är tydligt att det är större data vi får, berättar Martin Raspaud, vetenskaplig programmerare på SMHI med speciellt fokus på att visualisera satellitdata.
Detaljer i moln
Med högre upplösning, även under nattetid, och de två helt nya sensorerna erbjuder Meteosat-12 data bland annat om mikrofysiken inuti moln.
– Den högre upplösningen skapar bättre utgångsläge för prognoser på kort tidsskala, så kallad nowcasting. Jag kommer att få bättre info om mikrofysiken i molntoppar. Det är väldigt viktigt när jag jobbar med flygväder och briefar piloter som ska flyga. Då använder jag mycket satellitbilder, säger Hampus Sellman, flygvädermeteorolog på SMHI.
Satellitbilder avgörande för korta prognoser
SMHI kommer att ta emot satellitbilder från Meteosat-12 sex gånger i timmen.
– Det är svårt att föreställa sig hur det skulle vara att arbeta utan satellitdata. Det är helt avgörande för den korta prognosen på några timmars sikt, säger Niklas Einevik, prognosmeteorolog på SMHI.
I ett pressmeddelande skriver EUMETSAT att MTG-systemet – den tredje generationens meteorologiska satelliter – är ett av de mest innovativa och komplexa meteorologiska satellitsystemen som någonsin byggts.
– När hela konstellationen av MTG-satelliter är på plats, så kommer det att vara möjligt – för första gången – att observera hela livscykeln hos ett konvektivt oväder, från före molnen börjar bildas till upptäckten av blixtnedslag, säger Phil Evans, generaldirektör på EUMETSAT i pressmeddelandet.
Läs mer på EUMETSAT:s webbplats: Europe’s most advanced weather satellite is now fully operational