Nytt SMHI-samarbete för ökad beredskap mot extremväder i Moldavien

Nu inleder SMHI ett samarbete med sin systermyndighet i Moldavien, för att stärka landets prognoser och varningar för väder och vatten. Nyligen befann sig flera SMHI-medarbetare och SMHIs generaldirektör i huvudstaden Chisinau för den officiella projektstarten, där både moldaviska deltagare och representanter från flera världsorganisationer var på plats.

Detta är ett partnerskap där SMHI arbetar tillsammans med vår systermyndighet i Moldavien för att möta medborgarnas och samhällets behov av väder- och klimatinformation och varningar. Vi kommer bland annat att arbeta med datahantering, prognoser och katastrofriskkommunikation, säger SMHIs Bode Gbobaniyi som leder projektet.​
 
Gruppbild.
Projektet är ett samarbete som samlar flera aktörer och intressenter.

Kickoff med många deltagare

I slutet av november hölls kickoff-möte med en stor skara deltagare från olika departement och organisationer i Moldavien, samt representanter från Världsbanken, UNDP, EU och andra intressenter. Anna Wikman, projektkonsult på SMHI, berättar:

Mötet blev väldigt lyckat och vi ser fram emot att arbeta tillsammans med våra partners i Moldavien under de kommande åren.
 
Foto.
Vänster: Niclas Hjert, hydrolog på SMHI, intervjuas av media i samband med mötet. Höger: Bode Gbobaniyi presenterar tillsammans med moldavisk kollega.

Hon fortsätter:

Under mötet diskuterades bland annat den gemensamma vägen framåt, kommande aktiviteter och hur projektet kan uppnå största möjliga effekt vad gäller hållbarhet och säkerhet för det moldaviska samhället. Det finns fler organisationer som arbetar med utveckling i Moldavien, så det är också viktigt att samverka med dem.
 
Två bilder invid varandra. Den ena visar projektdeltagare som lyssnar på presentation. Vissa har högtalare på sig. Den andra bilden visar de två tolkarna.
Tolkning mellan engelska och rumänska tillhörde möteslogistiken.

Behovet ökar när klimatet förändras

Moldavien räknas som Europas fattigaste land (Utrikespolitiska Institutet, 2024) och är för närvarande prioriterat i svenskt biståndsarbete. Samarbetet mellan SMHI och Moldavien sker dessutom i skuggan av de snabba klimatförändringarna, som resulterar i mer frekventa extremväder.

Moldavien påverkas bland annat av översvämningar, torka, hagelstormar och extrem värme. Det utgör ett hot för befolkningens välbefinnande, infrastruktur och det ekonomiskt bärande jordbruket. Det är viktigt att prognoser är korrekta och att varningar skickas ut i tid till samhället, för att skador ska kunna minimeras, säger Bode.
 
Ambitionen är att tillsammans lägga grunden för långsiktig utveckling inom väder- och vattenprognoser i Moldavien, och genom det bidra till en mer hållbar och trygg framtid för Moldaviens invånare, avslutar Anna.

Samarbetet mellan SMHI och systermyndigheten SHS (Serviciul Hidrometeorologic de Stat) pågår från 2024 till 2029 och finansieras utav Sida.

Bild på tre personer som håller presentation.
Generaldirektörer möts. Håkan Wirtén från SMHI (vänster), Mihail Grigoraș från SHS (höger) och Elena Mateescu från systermyndigheten RMA i Rumänien. Elena Mateescu är även den regionala presidenten för Världsmeteorologiska organisationen i området.

Internationellt utvecklingssamarbete på SMHI

SMHI samarbetar sedan länge med flera länder världen över, som står inför liknande utmaningar som Moldavien. Målet är att bidra till alla länders lika förmåga att hantera effekter av väder, vatten och klimat.

Läs mer om SMHIs utvecklingssamarbeten på SMHIs engelska webbplats.