Huvudinnehåll

Utforska ett ämne i kunskapsbanken

Meteorologi

Faktapaket

Luftfuktighet

Luftfuktighet, eller mängden vattenånga i atmosfären, har stor betydelse för väder och klimat och inte minst för upplevelsen av vädret. Luftfuktigheten varierar i landet och mellan olika årstider. Det finns olika mått för att ange luftfuktighet, exempelvis absolut eller relativ luftfuktighet.

Genom bland annat vattnets avdunstning från hav, sjöar, vegetation och mark tillförs vattenånga till atmosfären. Vatten förekommer i atmosfären i alla tre faser, i fast form som is eller snö, i flytande form som vatten och i gasform som vattenånga.

När vattnet övergår från fast till flytande form säger vi att isen/snön smälter. Övergång från flytande form till gasform kallas avdunstning. Is eller snö kan även övergå direkt från fast form till gasform vilket kallas sublimation. För att dessa övergångar ska ske behöver värme tillföras. När övergången sker i motsatt riktning frigörs värme. När vattenångan övergår till vattendroppar så kondenserar vattnet, som när moln eller imma bildas. När vattnet övergår från vatten till is fryser vattnet.

Vattenånga kan övergå direkt till fast form vilket kallas deposition. Det förekommer ibland att denna övergång kallas kondensation eller resublimation. Inom meteorologin kan denna övergång även benämnas sublimation, samma som vid den omvända övergången. En viss begreppsförvirring alltså.

Mängden vattenånga i den marknära luften varierar från nästan inget alls när det är som kallast i Sverige vintertid till i genomsnitt cirka 1% av mängden luft under juli och augusti.

Luftfuktighetens betydelse

Alla påverkas vi av luftfuktigheten i vårt dagliga liv, kanske utan att vi tänker på det. När vi varit ute i kylan och kommer in får vi imma på glasögonen eftersom luften närmast de kalla glasögonen kyls och vattenångan kondenserar. När vi badat på sommaren vill vi torka oss för att inte frysa eftersom vattnet på kroppen vill avdunsta och värmen som krävs för avdunstningen tas från huden. Många husägare har problem med sina krypgrunder eftersom den relativt varmare uteluften kyls då den förs ner i grunden och den relativa fuktigheten stiger därmed, så att kondensation kan ske.

Inom industrin kan för låg fuktighet innebära att material torkar ur och för hög luftfuktighet kan leda till mögel eller korrosion. Om luften är för torr kan elektroniska komponenter få problem med statisk elektricitet och är fuktigheten för hög kan det bli problem med kondens som ökar risken för överslag. Om livsmedel förvaras för torrt eller fuktigt kan det leda till att livsmedlet torkar ut eller möglar.

Vid svackor utmed våra vägar kan det ofta bli problem vintertid med halka. I svackorna samlas den kallare och tyngre luften och här finns ofta ett vattendrag som avdunstning kan ske från så att luftfuktigheten är högre än i omgivningen.

När vattenångan har kondenserat i atmosfären till vattendroppar kan dessa vid minusgrader orsaka problem. Isbildning på flyg, båtar och master är främst en följd av påfrysning av underkylda molndroppar. Flygplanen avisas på marken och man kan under färd värma planen vid behov. Båtar kan vara svårt nedisade och nedtyngda. Nära nedisade master och vindkraftverk kan det vara farligt att vistas då det börjar blåsa. Risk finns att isen lossnar och faller ned.

Luftfuktighet och hälsa

När den relativa luftfuktigheten är hög och vinden är svag upplevs luften som klibbig och kvalmig. Vid dessa förhållanden har svett svårt att avdunsta och i kombination med höga temperaturer kan detta leda till värmeslag.

Om det börjar blåsa transporteras den relativt sett fuktigare luften närmast kroppen bort och avdunstningen kan öka. När svetten avdunstar tas värme från kroppen och vinden upplevs som skönt svalkande.

När det är kallt ute vintertid blir det ofta mycket torrt inomhus. Orsaken är att den kalla utomhusluften värms upp när den förs inomhus vilket innebär att den relativa fuktigheten sjunker till ett minimum. Detta leder till problem med torr hud och torra luftrör.

Om luftfuktigheten är låg kan människan klara av höga temperaturer så länge svettningen förmår kyla kroppen. Det finns dock en risk för uttorkning och därför är det viktigt att tillföra kroppen extra vätska.

 

Mer i detta faktapaket

  • Luftfuktighet

    Hur mäts luftfuktighet?

    Luftfuktigheten mäts med hjälp av en hygrometer. För att få så enhetliga och jämförbara mätningar som möjligt placeras hygrometern 1,5–2 m över mar...

  • Luftfuktighet

    Olika mått på luftfuktighet

    Luftfuktighet, eller mängden vattenånga i atmosfären, har stor betydelse för väder och klimat och inte minst för upplevelsen av vädret. Luftfuktigh...

  • Luftfuktighet

    Relativ fuktighet under året och dygnet

    Den relativa fuktigheten säger hur mycket vattenånga det finns i luften i förhållande till hur mycket vattenånga det kan finnas som mest. Enheten f...

  • Luftfuktighet

    Vattnet i atmosfären

    I atmosfären finns det vatten i form av vattenånga, flytande vatten och fruset vatten. Vattnet i atmosfären ingår i vattnets kretslopp. Det försvin...

  • Luftfuktighet

    Vattnets övergångar till olika faser

    Vattnets olika faser och övergångarna däremellan är oerhört viktiga för vädret och klimatet. Vid de temperaturer som råder på jorden förekommer vat...

Relaterade faktapaket

Dimma och fuktdis

Sveriges klimat

En älv med is

Is på sjöar och vattendrag

Isblock på havet

Is till havs