Huvudinnehåll
Utforska ett ämne i kunskapsbanken
Meteorologi
Faktapaket
Regn
Regn uppstår oftast i moln med stor vertikal utsträckning, antingen Nimbostratus — regnmoln, eller Cumulonimbus — bymoln. I bymolnen är uppvindarna betydligt kraftigare, vilket gör att dropparna kan hålla sig svävande tills de blivit riktigt stora.

Avståndet mellan dropparna kan vara ganska stort i ett regnmoln eftersom många små droppar absorberas av stora droppar under själva nederbördsbildningen. Att regndroppar har olika storlek och faller olika tätt beror på vattentillgång, hur de har bildats och på förhållandena i den luft som de passerar på väg ner till marken.
Om nederbördsbildningen fungerat bra och vattentillgången i molnet är god, finns också goda förutsättningar för att dropparna skall bli stora, under förutsättning att uppvindarna är tillräckliga för att hålla stora droppar svävande. Om alla dessa villkor är uppfyllda men det blåser kraftigt, slås regndropparna dock sönder lätt så att de blir mindre.
Regndroppar faller med 5–9 m/s beroende på storleken. De största faller snabbast. Eftersom regndropparna består av vatten är deras densitet lika med vattnets, dvs. 1000 kilogram per kubikmeter eller 1 kg per kubikdecimeter.
En mycket kraftig åskskur har en typisk intensitet på 1 mm nederbörd per minut. Någon absolut övre gräns för hur intensivt det kan regna är svår att ge, men sannolikt ligger den kring 5 mm/min i Sverige. Det officiella världsrekordet är 31 mm/min i Unionville, Maryland i USA.
Regn eller skurar?
Regnområden och skurområden brukar finnas i väderprognoserna i samband med ostadigt väder. Men vad är egentligen skillnaden mellan regn och regnskurar?
Det beror på vilket moln som nederbörden faller från. Regn förekommer oftast i samband med att två olika luftmassor möts. Själva gränsområdet mellan de båda luftmassorna är det vi brukar definiera som en front. När den varmare luftmassan tvingas upp i höjden och kyls bildas skiktade moln och blir molnen tillräckligt tjocka kan det bli regn.
Regnskurar, som oftast förekommer under sommarhalvåret, bildas genom konvektion. Konvektion i marknivå innebär att luften tillförs värme från marken och skapar en vertikal cirkulation. Är dessutom luften tillräckligt fuktig bildas moln och nederbörd börjar falla som regnskurar.
Moln som bildas genom konvektion är i regel ganska begränsade i sin horisontella utbredning. Av olika skäl kan konvektionen göra att molnen organiseras i linjer och då kan man få band av skurar.
I och med att de uppträder så lokalt är det svårt att i en längre prognos precisera var exakt de kommer att hamna. En plats inte många km ifrån dig kanske får en hel del skurar medan du själv får helt uppehåll.

Mer i detta faktapaket
- Regn
Det eviga regnandet
Många gånger undrar man hur det kan hålla på att regna timme ut och timme in. Borde inte vattnet ta slut? Hur mycket vatten finns i ett moln?
- Regn
Hur mäts nederbörd?
Nederbörd är en av de viktigaste meteorologiska parametrarna och har i en eller annan form observerats under mycket lång tid. Trots detta finns det...
- Regn
Monsunregn
Monsunregn är årstidsbundna regn i södra och sydöstra Asien. De är kraftigast på sommaren då uppvärmningen av den asiatiska kontinenten ger ett sug...
- Regn
När regnar det?
Regn kan förekomma året om. I Sverige sker den mesta nederbörden i form av korta, intensiva skurar, framförallt över inlandet där solen värmer upp ...
- Regn
Regndroppars utseende
Alla har väl sett regn, men hur ser regndropparna egentligen ut? I väderpresentationer, illustrationer i tidningar och böcker förekommer en konstnä...
- Regn
Regnskugga
Ett område sägs ligga i regnskugga om det ligger i lä av en bergskedja. På bergens lovartsida tvingas luften att stiga, vilket leder till avkylning...
- Regn
Underkylt regn
Innan vintervädret stabiliserats och när vädret pendlar mellan kyla och töväder förekommer ofta perioder med besvärligt väglag. Speciellt svåra hal...
Faktapaket meteorologi
Alla faktapaket inom meteorologi
Vi har satt ihop artiklar utifrån kategorier. Allt för att du ska få ett samlat innehåll.