Fem myndigheter i Norrköping etablerar gemensamt organ för IT-samverkan

I Norrköping har fem statliga myndigheter genomfört ett pilotprojekt kring att samverka om olika IT-frågor. Nu när projektet ska avslutas, ser aktörerna så stora fördelar att de inrättar en formell organisation.
– Samarbetet kommer att bidra till både statens och regionens välmående, säger Annika Thunell, IT-chef på SMHI.

– Våra myndigheter har flera gemensamma frågor som vi brottas med, så det är klokt – och kostnadseffektivt för staten – att vi delar erfarenheter och strategier med varandra. Idag samarbetar vi kring allt från IT-drift och cybersäkerhet till kompetensförsörjning. Tillsammans kan vi åstadkomma mer, än var och en för sig, menar Annika Thunell på SMHI.

IT-myndighetschefer med avtal
IT-chefer på fem myndigheter i Norrköping skriver på avtalet om ”IT Myndighetssamverkan”.

De fem myndigheterna, som alla sitt huvudkontor och styrningen av IT-verksamheten i Norrköping är: Kriminalvården, Luftfartsverket, Migrationsverket, Sjöfartsverket och SMHI.

Myndigheterna bedriver viktiga samhällstjänster med stöd av IT, som innefattar exempelvis superdatorer, AI och IT-infrastruktur för de sammanlagt runt 29.000 anställda runt om i Sverige. De har stora IT-avdelningar med mellan 50 och 400 medarbetare, där de allra flesta jobbar i Norrköping.

Från IT-arkitektur till AI och cyberhot

Pilotprojektet startade 2022 med syftet att dela erfarenheter och även stötta varandra rent operativt. Frågorna har rört IT-arkitektur, tekniska lösningar, IT- och cybersäkerhet, AI, riskhantering, arbetssätt och kompetensförsörjning.

Under projektets gång har ett flertal specialiserade arbetsgrupper bildats, där experter från de fem myndigheterna numera möts regelbundet.

Avtalet en viktig milstolpe

– Under dessa två år har vi jobbat fram en bra struktur för samarbetet, och nu ser vi att den här satsningen kommer att få långsiktigt positiva effekter. Nu har vi nått en viktig milstolpe i och med att fem myndigheter signerat en överenskommelse om ”IT myndighetssamverkan”, och inrättar en formell organisation, säger Marcus Toremar, direktör på Migrationsverket för digitalisering och utveckling.

Organisationen ska bestå av en styrgrupp med fem IT-chefer, en samordningsgrupp samt en programsamordnare som på en halvtidstjänst ska koordinera arbetet.

Angela Yong & Glenn Pettersson
Den tidigare projektledaren Angela Yong från SMHI lämnar över stafettpinnen till nya programsamordnaren Glenn Pettersson, Migrationsverket.

Lokal gemenskap viktig – trots global IT-sfär

– Även om IT-sfären är global, så är den lokala gemenskapen viktig för oss. Tillsammans kan vi bidra till att stärka regionens attraktionskraft, och på så sätt säkra våra myndigheters tillgång till rätt kompetenser även i framtiden. Den geografiska närheten gör det också möjligt att vid speciella händelser stötta och låna medarbetare av varandra, avslutar Annika Thunell på SMHI.