Det berättar Karin Wesslander, oceanograf, på SMHI som deltagit i arbetet med att ta fram en ny klimatindikator för att visualisera data för yttemperatur från fem mätplattformar i svenska hav. Klimatindikatorn visar antal dagar med marina värmeböljor. Data samlas in hela året men indikatorn beräknas för perioden maj till oktober.
För att klassificeras som marin värmebölja ska havets temperatur överstiga en viss temperatur vid en viss plats under minst fem sammanhängande dagar. Temperaturen ska ligga över den 90:e percentilen av medelvärdet, vilket innebär att den tillhör de varmaste 10 procenten av alla historiska temperaturer för den aktuella platsen och tiden.
Fler marina värmeböljor att vänta
Marina värmeböljor har blivit vanligare på grund av den globala uppvärmningen, och enligt FN:s klimatpanel IPCC har detta fenomen blivit dubbelt så vanligt idag jämfört med på 1980-talet. Den pågående globala uppvärmningen förväntas leda till fler och mer intensiva marina värmeböljor.
Att marina värmeböljor blir fler framgår än så länge inte klart av SMHIs data eftersom mätserien är för kort. I mätserien, som omfattar åren 2001 till 2024, finns dock en viss tendens att det finns fler dagar med värmeböljor i slutet av perioden än i början. De kommande 10 - 30 åren kommer att visa om denna tendens fortsätter.
Effekten på havsmiljöer och på den biologiska mångfalden av marina värmeböljor är betydande. Förhöjda temperaturer kan orsaka massdöd av känsliga arter, påverka syrehalten i vattnet och leda till förlust av viktiga livsmiljöer som sjögräsängar och korallrev, berättar Ola Kalén, oceanograf, SMHI.
Ett exempel på förändringar i havsmiljön är den ökade blomningen av cyanobakterier i Östersjön, som gynnas av varmare temperaturer och kan försämra vattenkvaliteten samt påverka de marina ekosystemen negativt. Ytterligare problem med varmare hav är att invasiva arter lättare får spridning och kan etablera sig i nya områden. Dessa arter konkurrerar om resurser och kan ytterligare påverka ekosystemens balans och biologiska mångfald.
Långsiktig övervakning och åtgärder
Den nya klimatindikatorn för marina värmeböljor är viktig för att förstå och följa utvecklingen över tid. Genom ökad kunskap kan åtgärder vidtas för att bättre skydda våra hav, minska riskerna och mildra de negativa effekterna som utsläpp av växthusgaser medför.
Genom systematisk övervakning och långsiktiga mätningar av havstemperaturen kan vi få en bättre förståelse för hur dessa extremhändelser påverkar marina livsmiljöer och bidra till åtgärder som minskar riskerna för framtida påverkan. Indikatorn är också värdefull för att öka medvetenheten om klimatförändringens effekter på havsmiljön, avslutar Karin Wesslander.
Relaterade länkar
Testa klimatindikatorn Marina värmeböljor