Höga vågor och långa svängningar i stormarnas spår

Både nyårshelgens oväder och stormen Floriane en vecka senare gav inte bara blåst, snö och regn, utan knycklade också till havsytan en hel del. På västkusten var det riktigt stora vågor den 7 januari och på ostkusten blev det en långvarig pendling i vattenståndet veckan efter nyår.

Fem vågbojar längs den svenska kusten

SMHI mäter våghöjd, vågriktning samt vågperiod (tiden från en våg till nästa) till havs på fem platser i svenska vatten. Bojen vid Finngrundet ligger i södra Bottenhavet, Huvudskär ost är belägen centralt i norra Östersjön medan bojen Knolls grund ligger mitt emellan Öland och Gotland. Så finns det två bojar utanför Bohuskusten, vid Brofjorden och Väderöarna.

Första tiometersvågen på fem år

Vågbojen utanför Väderöarna blev rejält omskakad på eftermiddagen den 7 januari. Under timmarna efter tolvslaget registrerade bojen en handfull enskilda vågor på strax över tio meters höjd, den högsta var 10,6 meter hög. Det är faktiskt nära fem år sedan en tiometersvåg noterades vid någon av de svenska vågbojarna. Både denna gången, den 7 januari 2025 och den 23 februari 2020 var det vågbojen vid Väderöarna som gungade så högt. Rekordnoteringen från Väderöarna har exakt tio år på nacken, klockan 14:00 den 7 januari 2015 registrerades en enskild våg på 14,4 meter.

Christian Grau
Höga vågor på västkusten. Vågor från stormen Ingunn den 31 januari 2024 träffar fyren Väcker vid Tjurpannan norr om Grebbestad. Foto: Christian Grau Förstora Bild

Långvarig pendling på ostkusten

I Bråviken vid Norrköping drog lågtrycket som passerade på nyårsdagen igång en pendling av vattnet i den långsmala viken. Likt hur vattnet svänger när vi rör oss i badkaret syns en mycket jämn sinuskurva i observationerna från vattenståndsstationen Juten strax utanför Norrköping. Med drygt fem timmar mellan högvattentopparna fortsatte svängningen i fyra dygn.

Juten
Mycket jämna svängningar i vattenståndet i Bråviken den första veckan i januari 2025. Förstora Bild

Vattnet svängde som i en näverlur

Bråviken har, till skillnad från t.ex. Gullmarsfjorden, ingen tröskel så svängningen når ostörd ut i havet. Vi får en ”öppen pipa” likt en trumpet eller näverlur, med en halv våglängd från innersta änden vid Norrköping ända ut till Hävringe i ytterskärgården. Mätstationerna vid Oxelösund och Arkö strax nordost respektive sydost om Bråvikens mynning ligger i fas med Juten, så antagandet om en halv våglängds svängning i Bråviken ser ut att stämma. Men när nästa blåsväder drog in över Östersjön så bröts den jämna pendlingen, och allt blev som vanligt igen.

Jörgen Öberg, oceanograf