Regleringsscenarier i SMHIs klimatscenariotjänst (hydrologi)

I SMHIs klimatscenariotjänst kan användare jämföra förändringar i hydrologiska klimatindikatorer för stora vattendrag mellan referensperioden 1971-2000 och framtida klimatscenarier. Användaren väljer också mellan regleringsscenarierna: Nuvarande reglering och Oreglerat vattenflöde. Det är viktigt att förstå skillnaden på regleringsscenarierna och hur valet påverkar förståelsen av klimatförändringarnas effekt på vattenflödesmönster. Denna förståelse är avgörande för att tolka framtida klimatdata korrekt och fatta välgrundade beslut.

Regleringsscenarier

Nuvarande reglering

Här beräknas vattenflödet med villkor som efterliknar nuvarande vattendomar och regleringar för större vattendrag. Detta jämnar ut flödena under året och tenderar att jämna ut extrema hög- och lågflöden.

 

Oreglerat

Modellen beräknar vattenflödet som det skulle vara naturligt, utan mänsklig påverkan genom reglering.

 

Hur påverkar valet av regleringsscenario klimatsignalen? 

Graden av reglering kan påverka graden av klimatsignalens synlighet. Klimatförändringarnas effekter blir tydligare i oreglerade flöden, eftersom regleringar kan maskera förändringar, särskilt extrema hög- och lågflöden. Klimatförändringar påverkar framför allt extremer och säsongsvariationer i vattenföring – förändringar som regleringar tenderar att jämna ut. Skillnaden mellan scenarierna är därför mest framträdande när medelvattenföring månadsvis samt hög- och lågflöden analyseras.

Osäkerheter och rekommendationer vid användning 

För vattendrag som är oreglerade, eller där vattendragens flöde påverkas lite av regleringar och därför saknas i modellen, är resultaten desamma för de båda reglerscenarierna. Dessa resultat är säkrare än för områden med regleringar. Här finns inte osäkerheterna kring framtida förändringar av reglering.

För de måttligt reglerade vattendragen är resultaten liknande för de båda regeringsscenariorna. Här är osäkerheterna något större än för vattendrag som är oreglerade. Om syftet är att visa hur klimatsignalen förändras ska regleringsscenariot Oreglerat användas. För beräkningar av framtida vattenflöden i ett specifikt område kan båda scenarierna användas. För de kraftigt reglerade vattendragen är osäkerheterna störst. Egentligen är resultaten från båda regleringsscenarierna orimliga för dessa vattendrag. Om syftet är att visa hur klimatsignalen förändras ska scenariot Oreglerat användas. Vi rekommenderar inte att någon av regleringsscenarierna används vid dimensionering av större klimatanpassningsprojekt. I det fallet bör specialanpassade beräkningar göras för den aktuella platsen.

Några av de kraftigt reglerade vattendragen visar inte något resultat vid indikatorn hög vattenföring för vissa återkomsttider i klimatscenariotjänsten, om användaren väljer alternativet Nuvarande reglering. Detta på grund av metoden för att beräkna återkomsttider inte fungerar för kraftigt reglerade vattendrag.

karta över Sverige som visar andelen av den totala årsvattenföringen som kan lagras i alla uppströms magasin/sjöar.
Illustration: Andelen av den totala årsvattenföringen som kan lagras i alla uppströms magasin/sjöar.

Framtida reglering

Vi vet inte hur de framtida reglering av svenska vattendrag kommer att se ut. Utvecklingen av framtida el- och energisystem, tillsammans med kommande miljöanpassningskrav, kommer sannolikt att ha en större påverkan på vattenflödet än klimatförändringen. Detta gör det ännu mer komplicerat att tolka resultaten och planera för framtiden.