Huvudinnehåll
Utforska ett ämne i kunskapsbanken
Meteorologi
Faktapaket: Artikelserie från Väder och Vatten om atmosfärens allmänna cirkulation
Golfströmmen och skräpet i Sargassohavet
Världshaven utgör viktiga lagringsmagasin för fuktighet och värme. Det är därför av stor betydelse att denna värme också transporteras av strömmar i de stora oceanerna, främst Golfströmmen och Kuroshioströmmen.
Den här artikeln är en del av en artikelserie skriven av Anders Persson som var meteorolog på SMHI. Artikeln publicerades i Månadens Väder och Vatten 11/2004.
De medurs strömmande vindarna runt de atmosfäriska "rotorhjul" som utgörs av de jättelika subtropiska högtrycken (se artikeln Tropikernas cirkulation) driver i de stora världshaven liknande "rotorhjul" med strömning medurs (moturs på södra halvklotet).
Vad som kan verka egendomligt är att de atmosfäriska och oceaniska rotorhjulen inte sammanfaller. Vi kan se detta i Atlanten. Det atmosfäriska rotorhjul som skapas av det azoriska högtrycket mellan 20º och 40º latitud ligger mitt emellan Karibiska havets övärld och Nordafrika.
Det oceaniska hjulet däremot ligger kraftigt förskjutet västerut, med svagare strömning på den östra sidan och kraftigare på den västra. För att förstå detta måste vi gå tillbaka till den ursprungliga beskrivningen av effekten av jordrotationen, corioliseffekten.

Det dröjde till 1948 innan vetenskapsmännen insåg att det var på grund av corioliskraftens nordsydvariation som de stora havsströmmarna (blått) är förskjutna västerut, asymmetriskt till de symmetriska vindmönster (rött) som driver dem.
Corioliskraften varierar med latituden
Corioliskraften driver in alla rörelser i krökta banor, så kallade tröghetscirklar, med krökningsradier som är proportionella mot hastigheten och omvänt proportionella mot corioliskraften. För 1 m/s är radien av storleksordningen 1 mil.
Hade corioliskraften varit oförändrad med latituden hade den drivit in all rörelse i exakta cirklar. Men corioliskraften varierar med latituden. Den är svagare i söder och kraftigare i norr.
Det medför att tröghetsrörelsen inte följer en exakt cirkelbana, utan en kurva som öppnar sig västerut. Vind som enträget sätter vattnet i rörelse driver alltså in det i spiralrörelser, som sakta driver västerut.
Vi får en nettodrift av vatten från oceanernas östra delar mot de västra. Denna omfördelning av vattenmassan skapar ett vattenberg eller "vattenhögtryck" med centrum över de västra delarna av oceanerna.
Detta leder i sin tur till att vattenhastigheten ökar, och att vi får en kraftig ström mot nordost utanför den amerikanska ostkusten.

Vore corioliskraften konstant skulle varje tröghetsrörelse gå in i en cirkel (- - -). Men eftersom corioliskraften ökar med latituden blir den norra delen av banan mer krökt än den södra, vilket har till följd att rörelsen följer en spiral som driver vattnet västerut (__).
Tång och skräp samlas i vattenspiral
Men corioliskraftens avlänkande inverkan är inte slut med detta. Vindarna över haven sätter vattnet i det översta skiktet i rörelse i vindens riktning. Genom vattnets inre friktion (viskositet) kommer rörelsen att dra med sig vattnet i skiktet strax under.
På grund av corioliskraften avlänkas denna rörelse något till höger. Vattenskiktet därunder blir i sin tur också avlänkat högerut och så vidare neråt i en slags spiral tills vattnet strömmar i motsatt riktning, men långsammare än vid ytan.
Corioliseffektens avlänkning av ytvattnet inåt mot rotorhjulets centrum har som följd att drivande tång och skräp ansamlas inne i "hjulet". Detta sker i det beryktade Sargassohavet strax öster om Florida, där skeppsbrutna drunknar insnärjda i tång. Enligt en fantasifull hypotes lär också fartyg försvinna i djupen, då metangasbubblor stiger upp från ruttnande bottenslam.
Mer i detta faktapaket
- Meteorologi
Artikelserie från Väder och Vatten om atmosfärens allmänna cirkulation
I en artikelserie i SMHIs månatliga tidskrift Väder och Vatten beskrevs luftens och vattnets rörelser från sjöbris till monsun, från tidvatten till...
- Artikelserie från Väder och Vatten om atmosfärens allmänna cirkulation
Norra polcirkeln soligast i världen
Solen är källan till all energi och allt liv och rörelse på jorden. Om någonstans så märks det i Lappland under somrarna när växtligheten fullständ...
- Artikelserie från Väder och Vatten om atmosfärens allmänna cirkulation
Kall snö strålar värme
Latituden och årstiden bestämmer hur koncentrerat solljuset blir. Står solen 45° över horisonten fördelas den inkommande solstrålningen på en yta s...
- Artikelserie från Väder och Vatten om atmosfärens allmänna cirkulation
Solen värmer jorden - jorden värmer atmosfären
Att det är den upphettade jordytan och inte solens strålar som värmer upp atmosfären visar sig bland annat under klara morgnar, då temperaturen kan...
- Artikelserie från Väder och Vatten om atmosfärens allmänna cirkulation
Från sjöbris till monsun
Genom omblandning fördelas värme mellan de upphettade tropikerna och de avkylda polarregionerna över större områden i atmosfären. Men omblandningen...
- Artikelserie från Väder och Vatten om atmosfärens allmänna cirkulation
Den förunderliga corioliseffekten
När temperaturskillnader jämnas ut genom att varm luft förs mot kallare nejder, och kall luft mot varmare, sker det inte utan motstånd. Jordrotatio...
- Artikelserie från Väder och Vatten om atmosfärens allmänna cirkulation
Jordrotationens yllemösse-effekt
Effekten av jordens rotation, den så kallade corioliseffekten, är att varje rörelse böjs av i rät vinkel åt höger på norra halvklotet och åt vänste...
- Artikelserie från Väder och Vatten om atmosfärens allmänna cirkulation
Den subtropiska Midgårdsormen
Som en Midgårdsorm slingrar sig den subtropiska jetströmmen runt jorden på cirka 30° latitud. Det är det kraftigaste och mest omfattande vindsystem...
Faktapaket meteorologi
Alla faktapaket inom meteorologi
Vi har satt ihop artiklar utifrån kategorier. Allt för att du ska få ett samlat innehåll.