Huvudinnehåll
Utforska ett ämne i kunskapsbanken
Meteorologi
Faktapaket: Artikelserie från Väder och Vatten om atmosfärens allmänna cirkulation
Tropiska cykloner från Honduras till Norge
Tropiska cykloner är ovädersvirvlar som då de har vindar på minst 33 m/s klassas som tropiska orkaner. I Asien kallas de "taifuner" och i Amerika "hurricanes". I vidare bemärkelse bildas de inte bara över varmt oceanvatten på låga latituder, utan besläktade fenomen kan också förekomma i Medelhavet, ja de har till och med ettriga norska småsyskon.
Den här artikeln är en del av en artikelserie skriven av Anders Persson som var meteorolog på SMHI. Artikeln publicerades i Månadens Väder och Vatten 9/2004.
Ett gammalt missförstånd av corioliskraften var att vindhastigheten, det vill säga vindenergin, delvis hämtas ur jordrotationen. Därför förbryllades meteorologerna länge av att de kraftigaste stormarna (över 30 m/s) uppträdde på ganska låga latituder där corioliskraften är svag.
Men ingen energi hämtas ur jordrotationen och det var just den existerande, men svaga corioliseffekten som möjliggjorde de intensiva tropiska cyklonerna.
Detta gäller för övrigt också den kraftiga subtropiska jetströmmen. På mellanbredderna, där corioliskraften är starkare, är vindarna svagare både i stormarna och i jetströmmarna.
Vi förstår denna skenbara paradox om vi drar oss till minnes att corioliseffekten strävar att söka driva tillbaka luften varifrån den kom i en så kallad "tröghetscirkel" och därmed göra det svårare för luften att förflytta sig ansenliga sträckor. Eftersom tröghetscirklarnas radie minskar med latituden blir denna tillbakadrivande mekanism kraftigare på högre breddgrader, svagare på lägre.
På lägre breddgrader kan luften av horisontella tryckskillnader därför accelereras långa sträckor och komma upp i höga hastigheter innan den svaga corioliskraften börjar vrida den tillbaka. Genom den så kallade geostrofiska anpassningen får man här också kraftiga horisontella tryckskillnader och därför djupa lågtrycksminima.
Dock får inte corioliskraften vara hur svag som helst. I ett band på 600 km närmast ekvatorn är corioliskraften alltför svag varför luften strömmar direkt från högt till lågt lufttryck, utjämnar tryckskillnader och medger inte några virvelbildningar alls.

Vindar i tropisk cyklon.
En tropisk cyklon bildas
För att tropiska cykloner skall bildas krävs det, förutom en viss corioliskraft, ett varmt fuktigt underlag med liten friktion. Det är därför alla tropiska cykloner bildas ute på de oceaniska vidderna. Ytvattentemperaturen får dessutom inte vara under 28°C, i alla fall för att riktigt kraftiga tropiska cykloner ska kunna bildas.
Det förklarar varför det sällan eller aldrig bildas några tropiska cykloner runt Sydamerika. Flödet av kallt vatten från Antarktis håller ner temperaturerna. I mars 2004 väckte det därför litet av en sensation när en tropisk cyklon bildades i tropiska Sydatlanten. Sedan dess har ytterligare några tropiska cykloner bildats på Sydatlanten, men det är för tidigt att tolka detta som en klimatförändring i det avseendet.
Vad som får det tropiska ovädret att starta är inte riktigt klargjort. Men det börjar på höga höjder. Av någon anledning transporteras i ett visst område mer luft bort än vad som förs in. Detta märks i de lägre nivåerna som ett tryckfall, vilket leder till att mer luft från omgivningen börjar strömma in.
När luften strömmar in (konvergerar) stiger den uppåt och avkyls så att vattenångan i luften kondenserar och frigör latent värme. Den uppvärmda luften expanderar och förstärker den uppstigande luftströmmen. På hög höjd utbildas ett högtryck varifrån luften accelererar ut.
Denna "export" av luft underhåller och förstärker tryckfallet i lägre nivåer. Mer luft accelereras där in från omgivningen och styrs in i en virvel. Eftersom avböjningen är svag kan stora områden bidra med luft.
Luften når snart så höga hastigheter att centrifugaleffekten slungar den utåt. Luft från högre höjder sugs därvid neråt i virveln. Neråtriktade vindar är molnupplösande och resultatet blir molnfritt väder i cyklonens mitt, i dess "öga".
Liknande oväder på nordliga breddgrader
Oväder som i mångt och mycket påminner om tropiska cykloner, har observerats på höga latituder när kall luft från en kall landmassa strömmar ut över ett relativt varmt hav, till exempel mellersta och östra Medelhavet.
De är dock mindre till omfånget än de tropiska cyklonerna på grund av en starkare corioliskraft. Det gäller än mer de små polära lågtryck vid Norges kuster, som vintertid kan ställa till stora skador, dock inte lika svåra som deras större syskon gör i tropikerna.
De tropiska cyklonerna börjar försvagas när de kommer in över land eller kallare vatten. Ibland kan de dock omformas till kraftfulla mellanbreddscykloner.

Typiska banor för de tropiska cyklonerna. De färgade områdena anger var de är mest frekventa.
Mer i detta faktapaket
- Meteorologi
Artikelserie från Väder och Vatten om atmosfärens allmänna cirkulation
I en artikelserie i SMHIs månatliga tidskrift Väder och Vatten beskrevs luftens och vattnets rörelser från sjöbris till monsun, från tidvatten till...
- Artikelserie från Väder och Vatten om atmosfärens allmänna cirkulation
Norra polcirkeln soligast i världen
Solen är källan till all energi och allt liv och rörelse på jorden. Om någonstans så märks det i Lappland under somrarna när växtligheten fullständ...
- Artikelserie från Väder och Vatten om atmosfärens allmänna cirkulation
Kall snö strålar värme
Latituden och årstiden bestämmer hur koncentrerat solljuset blir. Står solen 45° över horisonten fördelas den inkommande solstrålningen på en yta s...
- Artikelserie från Väder och Vatten om atmosfärens allmänna cirkulation
Solen värmer jorden - jorden värmer atmosfären
Att det är den upphettade jordytan och inte solens strålar som värmer upp atmosfären visar sig bland annat under klara morgnar, då temperaturen kan...
- Artikelserie från Väder och Vatten om atmosfärens allmänna cirkulation
Från sjöbris till monsun
Genom omblandning fördelas värme mellan de upphettade tropikerna och de avkylda polarregionerna över större områden i atmosfären. Men omblandningen...
- Artikelserie från Väder och Vatten om atmosfärens allmänna cirkulation
Den förunderliga corioliseffekten
När temperaturskillnader jämnas ut genom att varm luft förs mot kallare nejder, och kall luft mot varmare, sker det inte utan motstånd. Jordrotatio...
- Artikelserie från Väder och Vatten om atmosfärens allmänna cirkulation
Jordrotationens yllemösse-effekt
Effekten av jordens rotation, den så kallade corioliseffekten, är att varje rörelse böjs av i rät vinkel åt höger på norra halvklotet och åt vänste...
- Artikelserie från Väder och Vatten om atmosfärens allmänna cirkulation
Den subtropiska Midgårdsormen
Som en Midgårdsorm slingrar sig den subtropiska jetströmmen runt jorden på cirka 30° latitud. Det är det kraftigaste och mest omfattande vindsystem...
Faktapaket meteorologi
Alla faktapaket inom meteorologi
Vi har satt ihop artiklar utifrån kategorier. Allt för att du ska få ett samlat innehåll.