![Porträtt på en man taget utomhus.](/polopoly_fs/1.213061.1738256986!/image/Lars-Arneborg_WEBB.jpg_gen/derivatives/10%3A12_259px/image/Lars-Arneborg_WEBB.jpg)
Tjänsten som professor omfattar både forskning och handledning av doktorander och juniora forskare. I arbetet ingår även vetenskaplig ledning och utveckling av forskningsmiljön på SMHI, att initiera och driva interna, nationella och internationella forskningsprojekt och att kommunicera forskningsresultat till olika aktörer i samhället.
Fortsatt utveckling av SMHIs expertkunskap och infrastruktur
Lars Arneborg har redan många idéer om vad han vill uträtta i sin nya roll.
– Havet används på många olika sätt, till exempel för transporter, fritid och matproduktion. Havet har också ett eget värde som naturområde. Värmeböljor i havet, brist på stora fiskar, algblomningar, marina invasiva arter, syrebrist, extrema vattenstånd är exempel på sådant som påverkar havet och i förlängningen oss människor, säger Lars, som fortsätter:
– SMHI har en viktig roll som expertmyndighet inom oceanografi, till exempel genom att utföra mätningar i svenska vatten, göra prognoser som möjliggör ett säkert nyttjande av havet, samt förutsäga hur havsmiljön kommer att se ut i framtiden beroende på människans påverkan och naturliga processer. Detta bygger på expertkunskap samt en stor och avancerad infrastruktur. Som professor kan jag hjälpa till med att se till att kunskapen och infrastrukturen utvecklas i framkanten av vetenskaps- och teknikutvecklingen, så att SMHI kan fortsätta utvecklas och göra ännu mer nytta i framtiden.
Forskning som kommer till nytta för samhället
– Det som jag tycker känns extra bra med forskningen vid SMHI är att den också är tillämpad, det vill säga att den bidrar till direkt nytta i samhället. Det kan till exempel innebära att vi utvecklar bättre verktyg för att följa oljeutsläpp, men även information om hur klimatförändringen påverkar vår havsmiljö, hur risken för extrema vattenstånd ökar i framtiden, och hur en utbyggnad av havsbaserad vindkraft kan påverka havsmiljön. Som professor har jag möjlighet att se till att vi både har bra kontakt med akademin och grundforskningen samt att det vi gör är användbart i samhället, säger Lars.
Stärker SMHIs position som kunskapsaktör
![Porträtt på en kvinna.](/polopoly_fs/1.213063.1738231657!/image/Hel%C3%A9n_2_1_mindre.jpg_gen/derivatives/10%3A12_259px/image/Hel%C3%A9n_2_1_mindre.jpg)
Helén Andersson, forskningschef på SMHI, visar på ytterligare fördelar med att nu få en professor i oceanografi på plats:
– Det är ett sätt att fokusera SMHIs oceanografiska forskning mot områden som bedöms som strategiskt viktiga. Professorn har också en viktig roll i att stärka SMHIs förmåga att attrahera extern forskningsfinansiering, som söks i konkurrens med andra aktörer nationellt och internationellt, säger Helén.
Gedigen akademisk bakgrund
Lars är idag forskare vid SMHIs oceanografiska forskningsenhet, samma enhet som han var chef för under åren 2018–2024. Han har en docentur från Göteborgs Universitet och har varit adjungerad professor vid samma universitet. Han har undervisat på grund- och forskarnivå och handlett ett flertal doktorander och masterstudenter. Lars har också arbetat för att stärka SMHIs kommunikation till samhället om havsfrågor.
– Rekryteringsprocessen har varit gedigen, och sökandes vetenskapliga och pedagogiska skicklighet har utvärderats av såväl externa sakkunniga som av en intern beredningsgrupp, säger Helén.
Nu har SMHI tre egna professorer
SMHIs instruktion ger sedan 2017 myndigheten möjlighet att anställa en professor inom varje ämnesområde: meteorologi, hydrologi, oceanografi och klimatologi. Sedan tidigare innehas professuren i klimatologi av Erik Kjellström och professuren i hydrologi av Berit Arheimer. Lars Arneborg tillträder tjänsten som professor i oceanografi den 1 mars.