Tillståndet i Sveriges hav

Varje månad summeras det oceanografiska läget i Sveriges hav.

December 2024 - Höga vågor vid Brofjorden

Månadsmedlen för vattenståndet var över det normala för december. Ett nytt maxvärde av signifikant våghöjd för december vid Brofjorden observerades med 5,8 meter för den relativt korta mätserien. En stadig utbredning av isen i norr avbröts av mildare och blåsigare väder.

Publicerad: Senast uppdaterad:

November 2024 - Ovanligt lågt vattenstånd i Bottenviken

Det var stora vattenståndsvariationer under månaden, det högsta och lägsta observerades vid Kalix i Bottenviken. Höga vågor rapporterades från flera platser. De högsta på västkusten men även på Bottenhavet var det högt. Det var en långsam avkylning av ytvattentemperaturen under månaden. I slutet av …

Publicerad: Senast uppdaterad:

Oktober 2024 - Ytvattentemperaturerna sjönk i jämn takt

Det var små vattenståndsvariationer under månaden, det högsta och lägsta observerades på västkusten. På de östra farvattnen höll sig de signifikanta våghöjderna under 3 meter medan de på de västra farvattnen steg över 4 meter. Det blev en fortsatt avkylning av ytvattnet, men med vissa avbrott. Det …

Publicerad: Senast uppdaterad:

September 2024 - Små vattenståndsvariationer och långsam avkylning av ytvattnet

Det var små vattenståndsvariationer under månaden och månadsmedlen hamnade omkring det normala för september. Den signifikanta våghöjden vid Brofjorden steg till 4,1 meter och
månadsmedlen hamnade under det normala på samtliga platser. Uppvällning gav ställvisa dippar i en annars långsam avkylning …

Publicerad: Senast uppdaterad:

Augusti 2024 - Rekordhögt vattenstånd

I samband med att ovädret Lilian passerade i augusti registrerades vattenståndsrekord på 8 platser. Vid samma tillfälle steg den signifikanta våghöjden vid Väderöarna över 5 meter. Perioder med uppvällning längs ostkusten gav tidvis låga ytvattentemperaturer.

Publicerad: Senast uppdaterad:

Juli 2024 - Variationsrik julimånad med uppvällning och ovanligt högt vattenstånd

Kallt vatten som vällde upp från djupare skikt gav ensiffriga ytvattentemperaturer på flera platser längs kusterna. Flera nya rekord för höga vattenstånd i Bottenviken och fyrametersvågor på västkusten. 

Publicerad: Senast uppdaterad:

Juni 2024 - Sent slut på issäsongen och stora variationer i ytvattentemperatur

Under månaden så steg vattenståndet på de östra farvattnen och månadsmedlen var över det normala. Signifikanta våghöjder över 3 meter observerades både på de västra och östra farvattnen. Säsongens sista iskarta ritades i början av juni och avslutade en lång issäsong. Perioder med lågtryck gjorde …

Publicerad: Senast uppdaterad:

Maj 2024 - Små variationer i vattenståndet

Det var små variationer i vattenståndet under månaden och på de östra farvattnen var månadsmedlen ovanligt låga. Månadens signifikanta våghöjder var förhållandevis små och de steg aldrig över 3 meter på någon plats. Avsmältningen av kvarvarande is i norr gick snabbt under månaden. …

Publicerad: Senast uppdaterad:

April 2024 - Långsam avsmältning och isen drev tillfälligt åt nordost

Det var små variationer i vattenståndet under månaden. Det högsta vattenståndet observerades i Uddevalla och det lägsta i Kalix. Den signifikanta våghöjden steg över 3 meter både på de östra och västra farvattnen. Kyliga perioder under månaden gjorde att avsmältningen av kvarvarande is i norr gick …

Publicerad: Senast uppdaterad:

Mars 2024 - Mycket stationärt isläge

Det var små variationer i vattenståndet under månaden, de högsta och lägsta observerades i Uddevalla. De högsta vågorna observerades på de östra farvattnen där de steg över 4 meter. Isläget var mycket stationärt och det var i stort sett detsamma i början som slutet av månaden. Det var inga större …

Publicerad: Senast uppdaterad:
År
Månad